Jaarlijks krijgen we veel telefoontjes over mogelijke zwerfkatten. Toch halen we niet al deze katten direct op en vragen we je vaak eerst om ons zwerfkattenbeleid uit te voeren. We leggen je graag uit waarom, en hoe dit precies werkt.
Zwerfkat of toch een huiskat?
In tegenstelling tot honden kun je huiskatten gewoon in het wild tegenkomen, zonder baasje. In Nederland is het namelijk toegestaan om je kat vrij buiten te laten lopen. Bij de ene kat is het heel duidelijk dat hij een huisje heeft, bijvoorbeeld als hij een halsbandje draagt. Maar dit is niet bij alle katten het geval.
Zie je een kat lopen en vermoed je dat deze geen baasje heeft? Dan halen we het diertje niet meteen op, maar vragen we je eerst om het zwerfkattenbeleid uit te voeren. In 80% van de gevallen heeft een ‘gezonde’ kat namelijk gewoon een eigenaar. Met het zwerfkattenbeleid krijgt het baasje de kans om zich te melden en krijgt hij of zij geen onnodige rekening gepresenteerd. De eigenaar betaalt immers de kosten van de ambulancerit en de opvang in het asiel, en dat is geen prettige verrassing.
Zo werkt het zwerfkattenbeleid
Heb je het vermoeden dat een kat geen baasje heeft? Controleer dan eerst of de kat toevallig al op de lijst met vermiste dieren staat, of al is aangemeld op de lijst met gevonden dieren.
Is dat niet het geval? Neem dan contact op met onze telefooncentrale. We registreren de kat in ons systeem en vermelden hem op de website. Je kunt er ook voor kiezen om een melding te doen via het formulier op de website.
Daarna vragen we je om de kat een zwerfkattenbandje om te doen. Dit bandje en de bijbehorende instructies vind je hier. Je kunt alleen gebruikmaken van dit bandje als je eerst contact hebt opgenomen met onze centrale of online een melding hebt gedaan. Wij houden de melding namelijk in de gaten.
Heeft de kat na vijf dagen het bandje nog om? Dan is de kans groot dat hij inderdaad geen baasje heeft.
Uitzonderingen
Uiteraard zijn er een aantal situaties waarin we de kat wél meteen ophalen. Denk bijvoorbeeld aan een of meerdere kittens met of zonder moederpoes, gewonde of zieke katten of een overleden kat. Wij helpen het dier en proberen natuurlijk ook een eventuele eigenaar te achterhalen.
Soms is een wat slechter uitziende kat gewoon al wat ouder of al onder behandeling bij een dierenarts. In dat geval mag de kat natuurlijk lekker buiten lopen en zijn pootjes strekken, en is onze hulp niet nodig. Daarom bekijken we altijd per geval of het nodig is om in actie te komen.
Tip!
Geef katten op straat niet zomaar eten. Ook niet als ze er wat mager uitzien. Het zou namelijk kunnen dat de kat thuis dieetvoer krijgt in verband met zijn gezondheid, en ander voer kan het dier dan ziek maken. Daarnaast gaat de liefde van een kat door de maag. Hem voeren zorgt er juist voor dat hij steeds terugkomt en minder snel naar zijn eigen huisje terugkeert.