Sommige katten zijn zo verwilderd dat een leven op straat voor hen fijner is, dan in een huis. Zulke katten worden dan gevangen, geneutraliseerd en vervolgens weer teruggezet op hun oude vertrouwde plek. Dit noemen we ook wel een Trap, Neuter, Return & Care (TNRC). Ook onze Yoko werd voor zo’n actie gevangen, maar al snel bleek er ergens in haar een huispoes te schuilen.

Nadat Yoko was gevangen, liet zij zich plots in de overloopkooi aaien. Zou er dan toch een huiskat in haar schuilen? In korte tijd moesten we beslissen of we haar zouden terugzetten, of toch een kans wilden geven op socialisatie in het asiel. Altijd een moeilijke keuze, maar voor Yoko leek ons een kans op socialisatie de beste optie. Dus gingen we met haar aan de slag.

In het asiel

Goed nieuws voor Yoko dus, ze mocht blijven in het asiel. Een spannende tijd. Zowel voor haar, als onze vrijwilligers. Blazen en vluchten gebeurde met regelmaat, maar nooit lelijk. Ze sloeg en beet niet, en al snel kwamen we erachter dat ze voor iets lekkers veel overhad. Dat werd dus onze strategie. Na even at ze al uit ons hand, en niet veel later mochten we haar soms tijdens haar gesnoep voorzichtig aaien. Daarbij hielp het ook nog eens dat ze prima overweg kon met haar kamergenootjes, en hun goede voorbeeld volgde.

Op zoek naar een nieuw thuis

In de weken die volgende, leerde Yoko steeds beter begrijpen dat alle goede zorg toch best fijn was. En raakte ze langzaam gewend aan het luxe leven van een ‘huiskat’. Dus was het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw huisje voor haar. Hiervoor hadden we natuurlijk een mooi wensenlijstje. Zo zochten we rustige, ervaren mensen met geduld, die geen eisen stelden aan hoe Yoko zich zou ontpoppen. En natuurlijk een sociaal kattenmaatje. Toen meldde zich een jong stel met ervaring en knuffelkat Vito. Na een uitgebreid telefoongesprek volgde de eerste kennismaking. En wat voor eentje! Want tijdens deze kennismaking deed Yoko ons toch weer verrassen. Zo nam ze al snel de snoepjes van meneer en mevrouw aan, en ging ze uiteindelijk lekker middenin de kring liggen om niets te missen van wat we over haar vertelden.

Dikke maatjes

Twee dagen later was het zover, Yoko verhuisde naar haar forever home. Eerst even in haar eigen kamer om te wennen, om later ook kennis te maken met haar nieuwe kattenmaatje. Want Vito, inmiddels haar partner in crime, was natuurlijk ook ontzettend benieuwd wie zich aan hun familie had toegevoegd. Nu even later zijn Vito en Yoko dol op elkaar. Ze slapen samen, ze wassen elkaar en waar Vito is, is zijn schaduw Yoko ook.

Van zwerver tot sociale huiskat, het kan! Yoko is voor ons het levende bewijs daarvan!