Voor je een huisdier neemt, heb jij je vast al goed ingelezen wat je allemaal in huis moet halen. Voer, een fijne slaapplek en wellicht wat speeltjes. Maar ben je ook goed voorbereid op de kosten(posten) die een huisdier met zich meebrengt?

Aanschaf

Als je een huisdier neemt, moet je allereerst natuurlijk rekening houden met de kosten voor de aanschaf. Hoeveel je betaalt voor een huisdier hangt van verschillende factoren af. Kies je voor een cavia of konijn? Dan zijn de aanschafkosten logischerwijs lager dan wanneer je een hond of kat neemt. Daarnaast zit aan een dier met stamboom ook weer een ander prijskaartje verbonden. 

Check vooraf altijd goed wat de gemiddelde prijs is. Voor specifieke rassen kun je deze informatie vaak vinden op de website van de desbetreffende rasvereniging. Kun je het dier ‘gratis’ meekrijgen? Krab dan nog even extra achter je oren. De kans is dan groot dat er een addertje (met bijbehorend prijskaartje) onder het gras zit.

Kosten voor een goede start

Eenmaal de match gevonden, kan de zoektocht naar alle dierbenodigdheden beginnen. Voor honden of katten kom je al een heel eind met voer, eet- & drinkbakken, halsband/riem, transportmand, een kattenbak, speeltjes en een lekker plekje om te liggen, zoals een heerlijke mand of een krabpaal. Bij vogels en knaagdieren moet je naast voer, een eetbak en een drinkmogelijkheid ook denken aan een ren of vogelkooi. 

Als het aankomt op alle dierbenodigdheden kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Een luxe krabpaal die perfect bij jouw interieur past, kost wellicht al gauw een paar honderd euro. Maar of je kat die paal ook zo fantastisch vindt, is nog maar de vraag. Koop dus niet meteen het duurste, maar kijk in eerste instantie vooral waar jouw huisdier gebruik van maakt. Later kun je altijd nog een mooiere versie ervan aanschaffen. (Uiteraard is het wel belangrijk dat de materialen van goede kwaliteit zijn).

Denk bij een goede start overigens niet alleen aan de tastbare benodigdheden. Ook het laten plaatsen en/of registreren van een chip, castratie/sterilisatie en bijvoorbeeld een hondencursus horen bij een goede start. 

Terugkerende kosten

Bij de kosten voor een goede start blijft het natuurlijk niet. Zo zijn onder andere voer, kattengrind en/of zaagsel kosten die steeds terugkomen. Daarnaast is het bij honden en katten ook verstandig om het dier eens in de zoveel tijd te ontwormen en ontvlooien. 

Bij de meeste huisdieren vindt ook ieder jaar een controle plaats bij de dierenarts. Het dier wordt dan medisch gecheckt en krijgt de jaarlijkse vaccinaties. En ga je graag op vakantie? Dan moet je natuurlijk ook denken aan kosten voor opvang.

Extra (onvoorziene) kosten

Met de kosten voor de aanschaf en de periodieke kostenposten heb je al een aardig beeld van het financiële plaatje dat een huisdier met zich meebrengt. Maar daarmee ben je er helaas nog niet. Want wat nu als je huisdier ineens medisch iets mankeert? Of als de spullen die je eerder voor je dier aanschafte kapot zijn? Ook deze onvoorziene zaken brengen natuurlijk kosten met zich mee. 

Door iedere maand wat geld apart te zetten en/of je huisdier voor eventuele medische gevallen te verzekeren, ben je beter voorbereid op zulke onvoorziene kosten. 

Meer weten?

Met bovenstaande informatie heb je een globaal beeld van alle kostenposten die een huisdier met zich meebrengt. Maak voor je een huisdier aanschaft altijd eerst een overzicht van alle kosten en bekijk dan goed of het hebben van een huisdier binnen jouw financiële plaatje past. Meer informatie over de kosten per diersoort vind je op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG)