Vogels in de verdrukking; Hulpverlening Woerden druk met slachtoffers van de vorst

Algemeen Dagblad, 14 januari 2010

Woerden – Dichtgevroren sloten, vijvers en vaarten en met sneeuw bedekte velden zijn een groot probleem voor vogels. In de zomer rukt de Woerdense dierenambulance vooral uit voor katten, maar in deze koude periode zijn de slachtoffers vooral vogels.

Vier meerkoeten hebben deze winter niet overleefd. Vlakbij elkaar zijn ze begin deze week doodgereden, rond de spoortunnel bij de Houttuinlaan. ,,Ik heb ook nog gezocht naar waterhoentjes, die waren niet meer te vinden.’’ Piet van der Heijden is geraakt. Het lot van de dieren treft de vogelspecialist van de Woerdense dierenhulpverlening.

Als chauffeur van de dierenambulance rukt hij deze periode vooral uit voor vogelleed, van Vleuten tot en met Bodegraven. Dát er veel leed is, blijkt wel op en langs de weg. Zo bleef bijvoorbeeld een verdwaalde zwaan op de N201 deze week ter hoogte van Waverveen maar net ongedeerd bij een kettingbotsing. ,,De vogels zijn op zoek naar water en voedsel,’’ zegt Van der Heijden. Daarom heeft hij een tip: ,,Gooi vooral geen eten midden op straat.’’

20100114vogels

Hij zegt het terwijl hij vertrekt naar een melding. ,,Ook geregeld voeren is goed. Het is het beste om ze elke dag rond dezelfde tijd iets te eten te geven. Vogels wennen aan die regelmaat. Wanneer het voeren plotseling stopt, dan gaan ze op zoek naar andere plekken.’’ En voordat zo’n plek gevonden is, gaat het nogal eens mis. Dat het ook in het water en op het ijs mis kan gaan, blijkt aan de Polanerzandweg. Daar hebben zo’n honderd meerkoeten, eenden en zwanen zich in een groot wak verzameld. Trouw krijgen ze eten uit de buurt, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat een eend met ijs op zijn lamme vleugel loopt. ,,Een zwaan kan hem opzij hebben getrokken voor voedsel, de dierenwereld is hard. Maar ook als verzwakte dieren stilstaan op het ijs, kunnen ze vast komen te zitten.’’

Net als anders brengt Van der Heijden ook deze eend naar de vogelopvang in Utrecht. Daar blijken veel meer eenden maar ook duiven en roofvogels te herstellen. Het is er een komen en gaan van hulpverleners.

De rit met de ambulance vervolgt zijn route naar de dierenarts en dan weer terug naar Woerden, wachten op meer vogelleed.