Meer dan zestig kittens vangen we momenteel in het asiel én bij medewerkers thuis op. Veel hiervan zijn al klaar voor adoptie, maar het wordt steeds moeilijker om voor hen een huis te vinden. Dat baart ons grote zorgen.

Van wachtlijst naar wachtstand

Wilde je voorheen graag een kitten adopteren? Dan moest je vaak even geduld hebben voor je aan de beurt was. Ieder jaar startte het zogenoemde kittenseizoen namelijk al met een flinke wachtlijst. Sommige kittens haalden hierdoor zelfs niet eens de website, maar werden daarvoor al geadopteerd. Tot dit jaar. Want voor het eerst sinds lange tijd blijft de wachtlijst akelig leeg. En moesten zelfs de eerste kittens van het seizoen al even wachten op een nieuw baasje.

 

Kittenseizoen is nog niet voorbij

Dat er in de zomer veel kittens in onze opvang zitten en weinig interesse is, is niet ongebruikelijk. Veel mensen die graag een huisdier willen, wachten vaak tot na hun vakantie met de aanschaf. En dat is heel verstandig. Maar inmiddels is de zomervakantie voorbij en zit de kittenopvang nog steeds vol. Daarnaast worden er nog wekelijks kittens op straat gevonden en lijkt het kittenseizoen zeker niet voorbij.

“Hoewel onze verzorgers alle kittens met ontzettend veel liefde in hun huis opvangen, kunnen ze daar natuurlijk niet voor altijd blijven. Niet alleen houden kittens die wachten op adoptie een plek bezet die nodig is voor nieuwe, jongere kittens die worden gevonden. Maar naarmate de kittens ouder worden, wordt adoptie lastiger. Iedereen wil natuurlijk het liefst een schattige babykitten. Daarmee wordt het probleem dus alleen maar groter en vrezen we ook voor de komende jaren.”

 

Aldus Anne Marie Jongedijk, bestuursvoorzitter

Twee jaar corona en concurrentie

We maken ons grote zorgen. Want waar de vraag naar kittens in de afgelopen jaren door corona enorm groot was, lijkt de markt nu behoorlijk verzadigd. Daarnaast worden er jaarlijks ook bij gezinnen thuis of op boerderijen heel veel kittens geboren en voor weinig geld, of zelfs gratis, aangeboden. Deze nestjes zorgen ervoor dat het aanbod van kittens vele malen groter is dan de vraag en kittens steeds moeilijker een huis vinden. En dat geldt dus ook voor kittens die bij gezinnen thuis worden geboren.

 

Laat je kat helpen

Daarom vragen we nu niet alleen aandacht voor de kittens die nog een huis zoeken, maar vooral voor het groeiende probleem. Er ligt namelijk dus ook een grote verantwoordelijkheid bij (potentiële) baasjes. Laat je huisdier echt op tijd steriliseren of castreren. Want hoewel het krijgen van een nestje schattig lijkt, komen veel kittens uiteindelijk toch terecht in opvangcentra. Nog meer kittens op de wereld brengen helpt daar niet bij.

 

Adopteer

Daarnaast vragen we aan mensen die overwegen om een huisdier te nemen om eerst bij een asiel te kijken. In Nederland wachten er nog heel veel dieren op een baasje en die verdienen stuk voor stuk allemaal een nieuwe kans. Al onze dieren  vind je bij ‘Dieren in ons asiel‘. 

Kittens