Poezen en kittens in reismandje gedumpt

Algemeen Dagblad, 13 augustus 2018

Twee poezen en zes kittens in reismandje gedumpt in Nieuwegein

In Park Oudegein in Nieuwegein-Zuid zijn vrijdagmiddag twee poezen en zes jonge kittens in een klein reismandje gevonden. Vier kittens waren slechts drie dagen oud.

Ze werden gevonden door een wandelaar die ze direct naar de dierenopvang bracht. Minstens een dag moeten ze op deze manier aan hun lot overgelaten zijn. ,,Gelukkig vonden we ze op tijd, anders waren ze nu dood geweest.”

Onbegrijpelijk en misdadig noemt dierenopvang Reijerscop in Harmelen het dumpen van de twee poezen en de zes kittens in een klein reismandje. Reijerscop regelt de dierenopvang voor de gemeente Nieuwegein. Het reismandje – waarin de dieren zijn gevonden – is normaal bedoeld voor vervoer van één kat, nu zaten ze er met z’n achten in. Reijerscop verwacht dat de dieren er minstens een dag hebben gestaan.

“Ze hadden niet langer in het reismandje in dat park moeten zitten, want dan waren ze dood geweest”, Mechtild Stavenuiter, voorzitter dierenopvang

Gastgezinnen

Na twee dagen opvang gaat het al beter met de poezen en kittens. Ze zijn sinds vrijdag opgevangen door twee gastgezinnen. ,,We hebben kunnen achterhalen dat de poezen de natuurlijke moeders zijn van twee oudere kittens en vier kittens van slechts drie dagen oud”,  vertelt voorzitter Mechtild Stavenuiter van de dierenopvang. De dieren zaten onder de vlooien en oormijt. Daarvoor zijn ze inmiddels behandeld. Stavenuiter: ,,De poezen en kittens waren sterk vermagerd. Ze hadden honger en dorst op het moment dat we ze meenamen. Maar ze hadden niet langer in het reismandje in dat park moeten zitten, want dan waren ze dood geweest. Het gaat beter met ze.”

De dierenopvang noemt de wijze waarop de poezen en kittens in Nieuwegein zijn gedumpt uitzonderlijk. Toch komt het weleens voor, zegt de opvang. ,,We zien het helaas vaker, maar de omstandigheden bij deze vondst zijn echt een uitzondering.  Deze daad is strafbaar en we willen graag de dierenpolitie van meer informatie voorzien.”

De dierenopvang wil graag in contact komen met getuigen. Wie meer informatie heeft over het dumpen van de poezen en kittens in Park Oudegein, kan contact opnemen met de stichting dierenhulpverlening in Harmelen.