Nu het echt winter gaat worden en de temperatuur buiten daalt, delen wij graag een aantal tips voor jouw konijnen.

Samen zorgen ze voor warmte

Konijnen horen met zijn tweeën te leven. Zo voorkom je eenzaamheid én kunnen ze elkaar warm houden in de winter. Als het buiten guur is, zul je misschien wat minder vaak naar je konijn toe gaan, dus dan is een lekker warm maatje geen overbodige luxe. Maar je konijnen hebben niet genoeg aan elkaar: in de koude wintermaanden kunnen ze wel wat extra hulp gebruiken, vooral in hun konijnenhok buiten.

Heeft mijn konijn het koud?

In de nek van een konijn zit een kuiltje waaraan je kunt voelen of hij het koud heeft of niet. Dit plekje zit achter de oren. Als dit warm is, is er niets aan de hand. Voelt dit koud aan? Zorg dan dat je konijn op een warmere plek kan gaan zitten. In het hok met lekker vers stro bijvoorbeeld. (Aan de oren voelen heeft geen zin, want deze plek geeft niet aan of ze het warm of koud hebben.)

Is het in de winter te koud buiten voor mijn konijn?

Het antwoord is: nee. Konijnen zijn sterke dieren en hun vacht kan zelfs temperaturen tot -20 graden Celsius aan. Ze hebben een dikke vacht met een hoog isolatiegehalte en speciale vachtkussens onder hun poten.

Let wel op dat zieke konijnen, oude konijnen en babykonijnen hun lichaamstemperatuur niet goed zelf op peil kunnen houden en dus een plekje nodig hebben waar de temperatuur aangenaam en stabiel is.

Een nat konijn is wel extra vatbaar voor kou, dus zorg vooral dat je konijn goed droog en schoon blijft en dat je het hooi en stro regelmatig ververst.

Wat moet er in het konijnenhok buiten in de winter?

Zorg ervoor dat je konijnen een plekje hebben om te kunnen schuilen voor de wind en de regen. Ze kunnen tegen kou, maar niet tegen tocht. Komt er toch wind via de ingang naar binnen? Zet er dan iets voor, zodat ze echt beschutting hebben. Ook vinden ze een dik pak stro in het hok fijn, want hier kunnen ze zich inwroeten en zo houden ze zich warm. Mocht je konijn toch liever buiten zitten in de kou, dan is dat niet erg! Als je konijn het koud krijgt, zoekt hij zelf zijn warme plekjes op.

Wintervoer

Om ervoor te zorgen dat je konijn een goede winterbestendige vacht krijgt, is het belangrijk om hem goede voeding te geven. Goed voer zorgt voor een volle vacht en een dikke vetlaag op de huid, waardoor het konijn beschermd is tegen de kou.

Zorg ook altijd voor onbeperkt hooi, dit zorgt ervoor dat je konijn zich goed warm kan houden. Het groen is vaak weg in de winter, dus het bijvoeren daarvan kan geen kwaad.

Controleer vaak het water, want het flesje bevriest snel als het zo koud is! Er zijn speciale middelen verkrijgbaar waardoor het waterflesje minder snel bevriest. 

Waterbakje

Het is belangrijk dat je het water in een waterbak minimaal één keer per dag ververst. Omdat je in de winter kans hebt dat het water in het waterbakje bevriest, is het verstandig regelmatig het water te controleren en te vernieuwen wanneer dat nodig is. Zo heeft je konijn altijd vers water tot zijn beschikking! Het waterbakje in een dikke laag stro zetten kan ook al wonderen doen.


Hoe komt je konijn zorgeloos de kou door?

Zorg dat je konijn er lekker warm en droog bij zit deze winter, óók in zijn konijnenhok buiten. Geef hem naast extra veel aandacht ook een schoon, tochtvrij en droog hok in de koude wintermaanden.

Let op! Alleen een hok is voor konijnen niet voldoende. Zorg dat je konijnen vrije loopruimte hebben, bijvoorbeeld met een ren. Zorg daarnaast dat ze altijd een veilig en beschut plekje hebben (vrij van wind en regen) voor als ze daar behoefte aan hebben.

Bron: Edupet Education.