Wil jij een belangrijke bijdrage leveren aan de eerste levensfase van onze kittens? Heb je een extra ruimte vrij thuis? En genoeg tijd om handen? Word dan een pleeggezin voor onze kittens!

Wat doe je als pleeggezin voor kittens precies?

Heel het jaar door, maar met name tussen mei en oktober, worden er veel kittens op straat gevonden. Fleskittens, zieke kittens, (hele) schuwe kittens of kittens met moederpoes. Al deze kittens (en moederpoezen) komen niet in ons asiel terecht, maar bij één van onze pleeggezinnen thuis. Hier krijgen zij 24/7 de nodige zorg en aandacht, tot ze oud, helemaal beter en/of sociaal genoeg zijn voor adoptie.

Als pleeggezin speel jij een belangrijke rol in de eerste ontwikkelingsperioden van de kittens:

 • Voeding & gewicht: Je zorgt ervoor dat de kittens voldoende voeding krijgen en monitort hun gewicht. Hele kleine kittens krijgen om de paar uur een flesje, ook ’s nachts (de fleskittens worden alleen ondergebracht bij zeer ervaren opvangers).  Kittens vanaf een week of vier/vijf eten vaak al zelfstandig.

 • Basisontwikkeling: Je helpt kittens bij hun basisontwikkeling, zoals zindelijk worden. Maar ook bij de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. Spelen met soortgenootjes is hierbij erg belangrijk.

 • Socialisatie: Je zorgt voor een goede socialisatie en biedt de kittens een liefdevolle omgeving waarin zij zich kunnen ontwikkelen tot een sociale huiskat. Ze leren mensen kennen, (andere) dieren, maar ook huiselijke geluiden zoals een stofzuiger, deurbel en televisie.

 • Preventieve zorg: Je zorgt ervoor dat de kittens op de juiste momenten ontvlooid, ontwormd, gevaccineerd en gechipt worden.

 • Medische zorg: Je houdt de gezondheid van de kittens scherp in de gaten en schakelt waar nodig direct met ons medische team, of de dierenarts. Daarnaast zorg je ervoor dat zieke kittens de voorgeschreven medicijnen krijgen.

 • Plaatsing: Is het kitten eenmaal klaar voor een nieuw huisje? Dan zorg jij voor een enthousiast en eerlijk verhaal over het kitten op onze website en maak je afspraken met geïnteresseerden voor een kennismaking.

Wat heb je nodig?

Kittens opvangen als pleeggezin geeft ontzettend veel waardering, maar brengt ook enorm veel verantwoordelijkheid en zorgen met zich mee. Dat betekent dat je sterk in je schoenen moet staan en je bewust moet zijn van alle nodige zorg. Je bent uiteraard een echte kattenliefhebber en bereid om alles te leren rondom de zorg voor katten en kittens. Je bent alert op hun gezondheid en kan snel reageren wanneer actie nodig is. 

Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden die we van een pleeggezin verwachten:

 • je werkt als kattenverzorger in het asiel of je hebt op andere wijze ruime ervaring met de verzorging van katten en/of kittens.
 • Je beschikt over voldoende tijd en aandacht voor de kittens. (Het opvangen van kittens is niet te combineren met een fulltime baan buitenshuis.) 
 • Je hebt thuis een kamer vrij waar de kittens kunnen verblijven. En waar ruimte is voor een bench. 
 • Je zorgt voor de schoonmaak van (alles in) het kittenverblijf en je kan volgens hygiëne voorschriften werken.
 • Je woont in de buurt van het asiel en beschikt over eigen vervoer. (Dit laatste is belangrijk om de kittens te kunnen vervoeren naar de asieldierenarts of om benodigdheden op te halen in het asiel.)
 • Heb je eigen huisdieren? Dan zijn deze gezond en volledig ingeënt. 
 • En uiteraard stemt de rest van het gezin ook in met kittenopvang thuis.

Wat je ervoor terugkrijgt

Kittenopvang doe je niet alleen, maar samen met alle andere pleeggezinnen. We delen onderling de leuke momenten van onze kittens, maar ook bij moeilijke momenten staan we voor elkaar klaar. Heb je een vraag of twijfel je over iets, dan is er altijd wel een ervaren collega die je kan helpen. Daarnaast krijg je alle benodigdheden vanuit het asiel om kittens op te vangen, en delen we continu nieuwe informatie met elkaar. En uiteraard krijg je bij de start ook een handleiding met alle benodigde informatie om te starten.

We vinden het belangrijk dat onze kittens in een goede omgeving opgevangen worden. Daarom zijn een eerste kennismaking en een huisbezoek onderdeel van de sollicitatie. Ook wordt een begeleide proefperiode afgesproken.

Interesse?

Vind jij het leuk om een pleeggezin te worden en deze intensieve, maar dankbare taak op je te nemen? En voldoe je aan onze genoemde voorwaarden? 

Neem dan contact op per mail via kittens@dierenhulpverleningwoerden.nl