Ambulance

ambupolder2klDe dierenambulance wordt op veel verschillende manieren ingezet en speelt dan ook een zeer belangrijke rol binnen de Stichting.

Vervoer zieke en gewonde dieren

Zieke en gewonde dieren die bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad, vervoeren wij naar een dierenarts en/of dierenasiel. Onze chauffeurs mogen geen medische handelingen uitvoeren, zoals het geven van medicijnen, maar kunnen wel de nodige eerste hulp verlenen. Wanneer de eigenaar van het dier niet bekend is zullen wij – indien nodig – het dier naar de dierenartspraktijk De Limes in Harmelen brengen voor verdere behandeling. Wanneer de eigenaar bekend is, vervoeren wij het dier op verzoek naar de eigen dierenarts. In zeer dringende gevallen kiezen onze chauffeurs voor de dichtstbijzijnde dierenarts.

Het bergen van dode dieren

Dieren die binnen het werkgebied van de Stichting overlijden, maar waar geen eigenaar  van bekend is, worden geborgen. Wij hebben voor deze dieren een registratieplicht en wij zullen proberen de eigenaar te achterhalen. Dode katten en honden worden in het dierenasiel 14 dagen bewaard in een koeling. Overige dode dieren, zoals vogels, worden tijdens kantooruren door de gemeente geborgen. In noodgevallen in het weekend en na kantoortijden kunt u ons daarvoor bellen.

Overleden huisdieren

Als uw huisdier overlijdt, kunnen de medewerkers van de dierenambulance zorgen voor de verdere afwikkeling. Zij kunnen u adviseren over de diverse mogelijkheden en kosten van begraven, crematie of afvoer naar het stadserf van de gemeente. Daarnaast kunnen wij deze laatste reis van uw huisdier voor u verzorgen.

Taxiritten

De ambulance is inzetbaar voor taxiritten. U kunt hiervan gebruik maken wanneer uw dier bijvoorbeeld naar de dierenarts  moet, en niet over vervoer beschikt. De aard van uw vervoersprobleem speelt in principe geen rol. Wel moeten uw adres en het adres van bestemming binnen ons werkgebied liggen.

Taxiritten worden uitgevoerd met de dienstdoende ambulance. In het geval van een noodoproep, heeft dit altijd prioriteit boven de taxiritten. Het kan hierdoor voorkomen dat uw taxirit niet op het geplande tijdstip kan plaatsvinden. In de praktijk komt dit gelukkig niet vaak voor.

Voor taxiritten rekenen wij een kilometerprijs. Informeer bij onze telefoondienst naar de mogelijkheden en kosten.

Wat doen we niet

Hoewel wij ons het leed van alle dieren aantrekken, zijn onze mogelijkheden beperkt door o.a. wet- en regelgeving, afspraken met gemeenten en andere dierenwelzijnsorganisaties.

Vee en boerderijdieren

Wij vervoeren geen vee of boerderijdieren (zoals kippen, schapen, koeien etc.). Deze boerderijdieren vallen onder een aparte vervoerswet en onze dierenambulance is hiertoe niet geoutilleerd. Indien u hierover een melding heeft kunt u het beste de plaatselijke veearts bellen.

Het vangen van dieren

In eerste instantie zullen wij alleen dieren ophalen die al gevangen zijn. Onze ervaring leert dat het weinig zin heeft om gewonde en/of zieke en veelal bange dieren proberen te vangen. De dieren kunnen zich vaak nog snel uit de voeten maken en worden door een achtervolging alleen nog maar angstiger en kunnen zichzelf meer verwonden. Mocht het dier een gevaar voor zichzelf of voor anderen opleveren, dan zullen wij uiteraard ons uiterste best doen het dier wel te vangen. Denk hierbij aan een dier dat aan de kant van een drukke weg zit of zich in een andere benarde positie bevindt.

Medische handelingen

Wij mogen geen medische handelingen verrichten zoals het geven van medicijnen. Ook is de dierenambulance niet uitgerust met levensreddende apparaten. Wij kunnen alleen de noodzakelijke eerste hulp bieden en ervoor zorgen dat zieke en gewonde dieren zo spoedig mogelijk bij een dierenarts worden gebracht.

Ongediertebestrijding

Wij doen niet aan ongediertebestrijding. Hiertoe kunt u contact opnemen met de gemeente of een gespecialiseerd bedrijf.

Ongeacht het bovenstaande kunt u ons altijd bellen om advies. Wij zullen dan bekijken welke opties er zijn en welke actie er verder ondernomen kan worden.