Dagje bij de telefoondienst

Telefoondiensten bij de Stichting draai je vanuit huis. Er valt geen pijl op te trekken hoeveel en wanneer je telefoontjes krijgt, maar gemiddeld zijn het er circa 25 per dag. Soms kabbelt het de hele dag rustig door en een andere dag is het tijdelijk druk en daarna weer een uur geen telefoon. Dan is het extra prettig om vanuit huis te werken, want als de telefoon dan een poosje niet gaat, kun je wat andere dingen doen. Om je een indruk te geven hoe zo een dag ongeveer verloopt, beschrijf ik een aantal telefoontjes.

Er belt een mevrouw. Ze is de eigenaar van de kat Tijger, die ze twee dagen geleden als vermist heeft opgegeven. Tijger stond gisteravond ineens weer voor de deur, alsof er niets gebeurd was. Heel fijn dat de kat weer thuis is, en wel in goede gezondheid. De registratie van de vermissing handel ik administratief af. Vervolgens krijg ik een hond3meneer aan de lijn die verteld dat zijn vader afstand moet doen van zijn hond. Zijn vader gaat verhuizen naar een verzorgingstehuis en kan niet meer voor de hond zorgen. Ik noteer zijn gegevens en geef dat door aan een collega die over de afstandshonden gaat. Hij zal deze meneer terugbellen. Een half uurtje later belt er een mevrouw die gisteren had gebeld over een hond , die betrokken was bij een ongeluk. Ze wil graag weten hoe het met de hond is afgelopen. Ik kan in ons systeem kijken wat er gebeurd is. En zie dat de hond niets mankeerde en dat we via zijn chip zijn baas hebben kunnen vinden. De ambulance heeft de hond weer thuis gebracht. Deze mevrouw is zeer verheugd om dat te horen.

Direct daarna belt ene Jan. Hij heeft een kauw gevonden, die net is aangereden. Hij is gewond aan zijn vleugel en pootje. Ik vraag het adres en of Jan erbij kan blijven tot de ambulance er is, want anders lopen we grote kans dat de vogel wegloopt en zich verstopt. Dat doet een vogel in nood nu eenmaal. Ja hoor, Jan blijft erbij. Hij zal proberen hem te vangen. Nog even zijn telefoonnummer genoteerd en nu snel de dienstdoende ambulancechauffeur gebeld. Die gaat met spoed naar de kauw toe. En dan is het voor mij afwachten……..

Een mevrouw belt; ze is een beetje aangedaan. Haar kat, die altijd in huis of de tuin is, is sinds eergisteren niet meer gezien. Ze heeft overal in de buurt gezocht en bij mensen gevraagd of ze hem gezien hebben, maar er is geen spoor van hem te vinden. Ik probeer haar gerust te stellen dat we wel vaker een vermissing doorkrijgen van een echte ‘huiskat’ en dat het toch gelukkig ook gebeurt dat deze na een paar dagen weer vrolijk op de stoep staat. Om een goede registratie te kunnen maken, vraag ik alle gegevens van de kat, met name de tekening en de kleuren. Ook opvallende kenmerken kunnen goed helpen. En natuurlijk of de kat gechipt is. Dan kijk ik in ons systeem of we een kat die hierop lijkt wellicht opgehaald hebben. Of dat we een melding hebben gehad dat iemand deze kat heeft zien lopen. Als dat eide niet het geval is, maak ik er een registratie van vermissing van. De eigenaar kan zelf een foto op onze website bij de vermissing plaatsen; hiervoor geef ik haar een wachtwoord. De vermissing wordt ingevoerd in het systeem dat de telefoondienst gebruikt voor alle telefoontjes en ook de registraties van vermiste en gevonden dieren. Dit systeem is gelinkt aan onze ‘gewone’ website en zodra een registratie in het systeem is ingevoerd, staat het ook direct op onze website. Zo kan iedereen alle registraties volgen. Verder geef ik deze mevrouw nog wat tips wat ze nog meer kan doen, zoals een foto met telefoonnummer ophangen bij de plaatselijke supermarkt. En tenslotte vraag ik haar of ze ons weer wil bellen, als haar kat weer thuis is.

Even daarna krijg ik Ciska aan de lijn die een hond los zag lopen. Het speelt zich af op een kleine weg midden in de polder. Als het meezit, hoort de hond daar bij een van de huizen. Ik vraag haar of ze de hond wil en kan pakken. En daarmee dan naar het dichtstbijzijnde huis wil lopen. Ze vindt het wel een beetje eng, maar gelukkig wil ze het wel proberen. Ik vraag haar 06-nummer en vraag of ze me wil terugbellen hoe het gegaan is.

Dan belt de ambulancechauffeur. Hij is nu bij de kauw en het dier heeft duidelijk hulp nodig. Hij gaat hem naar de vogelopvang brengen, waar ze hem de juiste (medische) verzorging kunnen geven. Daarna rijdt hij weer naar huis met de ambulance in afwachting op een volgend ritje. Prima, als ik nog een melding krijg dan bel ik je mobiel. Misschien wel over die hond die losloopt in de polder.

Ciska belt terug. Ze is met de hond naar de boerderij op nummer 85 gelopen. De mevrouw die daar woont, heeft de hond tijdelijk opgevangen. Zij wist wel waar de hond thuishoort. Helaas was Ciska vergeten om haar naam of telefoonnummer te vragen. Geeft niets, ik ga wel op zoek. Bedankt voor de hulp met de hond! Ik ga even Googlen op de betreffende straat en nummer 85. Gelukkig vind ik snel een naam en telefoonnummer. De mevrouw neemt heel vrolijk de telefoon op. Gezellig! Ja hoor, ze heeft de hond even in de schuur gedaan. Hij is van een boerderij verderop en ze zal de eigenaar zo wel even bellen. Dan kan hij hem komen ophalen. Dus wij hoeven hem niet te halen met de ambulance? Nee hoor, zij zorgt ervoor dat de hond weer thuiskomt. Prima, bedankt!

Een geschrokken jongen belt. Er is een vogel tegen het raam gevlogen en naar beneden gevallen. Hij ligt nu wat versuft op de grond. Het is heel waarschijnlijk dat als deze vogel een poosje rustig blijft zitten, dat hij daarna zó weer wegvliegt. Dus vraag ik aan de jongen of hij het dier in een doosje wil doen en in de schuur wil zetten. De vogel heeft baat bij rust dus geen kinderen of katten in de buurt laten. Laten we het een uur of anderhalf aankijken. Als de vogel dan niet opgeknapt is, graag terugbellen. Dan vraag ik de ambulance om hem op te halen en naar de vogelopvang te brengen.

Tot zover de beschrijving van een aantal telefoontjes. Zoals gezegd, het is bedoeld om je een indruk te geven. Het is zeker niet compleet en op één dag zijn er zeer waarschijnlijk meer telefoontjes te beantwoorden. Als je nu denkt “dat lijkt me ook leuk om te doen”, aarzel dan niet en bel ons. Eén van onze vrijwilligers zal je dan in een vrijblijvend gesprek alles vertellen!

Naar de vacature telefonist(e)