Nieuwbouw dierenasiel bijna van start

Woerdense Courant, 15 juni 2011

WOERDEN/HARMELEN – Gemeente Woerden en de Stichting DOCR (Dieren Opvang Centrum Reijerscop) zijn bezig met de ontwikkeling van een dierenasiel met regionale functie aan de Groenendaal in Harmelen. De gemeenten Woerden, Bodegraven, Montfoort en Reeuwijk hebben hun eerder toegezegde deelname intussen bevestigd.

Vrijwel alle gemeenten hebben inmiddels een contract getekend
waarin de afspraken staan bevestigd. Bob Duindam, wethouder: ‘Ik ben er content mee dat deze gemeenten zich aangesloten hebben. Daarmee tonen zij dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de opvang van dieren in de regio. Het dierenasiel kan hiermee de regiofunctie behouden. We hopen eigenlijk dat Oudewater zich ook snel aansluit. De burgemeester van gemeente Oudewater heeft zich hier al wel positief over uitgelaten, maar het wachten is nog op een besluit van het college van Oudewater. Als dat niet op korte termijn wordt genomen, dan moet er een herinrichting plaatsvinden. Naast dat dit de organisatie en voortgang van de nieuwbouw van het asiel vertraagt, betekent dit waarschijnlijk ook dat het dierenasiel dan kleiner wordt.‘

Voor het nieuw te bouwen dierencentrum is een nieuwe locatie gevonden achter de tennisbanen aan de Groenendaal te Harmelen. Het nieuwe bestemmingsplan wordt naar verwachting 23 juni vastgesteld door de gemeenteraad van Woerden. Inmiddels is ook een aannemer geselecteerd die de nieuwbouw zal gaan uitvoeren. Als een gemeente verhard oppervlak, zoals een gebouw, toevoegt in een buitengebied moet volgens een wettelijke verplichting dit gecompenseerd worden met extra ruimte voor waterberging. Voor het dierenasiel moet minimaal 795 m2 wateroppervlak worden gecompenseerd. Hiervoor heeft de gemeente een perceel aansluitend op natuurgebied De Kievit op het oog. Het combineren van watercompensatie met natuur is een duurzame oplossing voor stedelijke ontwikkeling.
bouw_dierenasiel_dichterbij