Deze week kreeg onze centrale wel een heel bijzonder telefoontje binnen. In een hooiberg vond een vriendelijke meldster namelijk een egel met maar liefst 7 jongen! Omdat mama-egel niet helemaal gezond leek, brachten we het stel direct over naar de Egelopvang in Zoetermeer. Hier wordt nu goed voor ze gezorgd. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een egel vindt?
Niet alle egels hebben hulp nodig
Net als vogels, muizen en andere wilde dieren, leven en bewegen egels zich vrij in de natuur. Een egel in je tuin of het parkje om de hoek spotten is dus niet zo gek. Ziet de egel er gewoon gezond uit? Dan hoef je niets te doen. Alleen wanneer het diertje zich op een onveilige plek bevindt, zoals een drukke weg, kun je hem verplaatsen naar een veilig plekje. Denk aan de berm of bij de bosrand.
Vind je net als de meldster een nestje met jonge egels of zie je een jonge egel zonder moeder? Laat het nestje of de jonge egel dan vooral met rust. De moeder is waarschijnlijk even op pad en komt pas terug als je weg bent. Wacht het daarom minimaal een uur op gepaste afstand af om te zien of de moeder terugkomt. Weet je zeker dat het nestje of de jonge egel voorgoed verlaten is? Neem dan contact op met de dierenambulance.
Wanneer moet je een egel wél helpen?
Uiteraard zijn er ook momenten waarop een egel zich in een benarde situatie bevindt en jouw hulp wél hard nodig heeft. We zetten ze even voor je op een rij:
- Een egel is gewond.
- Een egel bevindt zich overdag op een open plek of op straat, en maakt geen aanstalte om te vluchten.
- Een egel ligt languit op straat en rolt zich niet op wanneer je hem aanraakt.
- Een egel die bijna verdronken is.
- Een egel die in rondjes loopt, wankelt, omvalt of schuddende bewegingen maakt tijdens het lopen.
- Een egel die verstrikt is geraakt in bijvoorbeeld een (fruit)net, gaas, elastiek etc.
- Een egel met vliegeneitjes, veel vlooien en/of teken.
- Een hoestende egel.
Zie je een egel die zich in een van de bovenstaande situaties bevindt of twijfel je of een egel hulp nodig heeft. Neem dan contact op met onze dierenambulance. Check ook altijd of je in de buurt van de egel een nestje ziet. Zo zorgen we ervoor dat, indien van toepassing, een zieke of gewonde moeder samen met haar jongen wordt opgehaald.
De egel in het kort
Egels zijn echte nachtdieren. Je ziet ze daarom meestal rond de schemering of in de avond stiekem voorbij rennen. Ieder jaar hebben ze een vast ritme die onder andere bestaat uit een winterslaap, paringstijd en het bouwen van een nest. Daarom zie je egels vaak niet het hele jaar door, maar slecht een periode.
In januari & februari zitten egels middenin hun winterslaap, waaruit ze meestal rond maart en april langzaam ontwaken. In mei vindt de paringstijd plaats. Egels zijn dan gemiddeld vijf weken drachtig. Dat houdt in dat in veel gevallen in de maand juni de kleine egeltjes geboren worden. Rond juli verlaat mama-egel samen met haar kinderen het nest. De jongen gaan dan in augustus en september hun eigen weg, en soms krijgt de mama-egel dan een tweede nestje. In oktober gaan de egels aan de slag met het bouwen van een nest en slaan ze reserves op voor hun winterslaap. Deze start dan meestal rond november en december.
Egels bijvoeren, mag dat?
Je kunt gerust egels voeren. Vooral als er in de maand oktober veel nachtvorst is, dan hebben veel jonge egels moeite met het opbouwen van voldoende vetreserves voor hun winterslaap. In dat geval is het juist fijn om ze een beetje op weg te helpen en te voeren. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het gaat om bijvoeren.
Hoewel er vaak al eerste wordt gedacht aan melk, is dat echt een no-go. Geef egels nooit melk, alleen water. Daarnaast kun je denken aan kattenvlees uit blik, kattenbrokken, gekookt ei en appel. Wil je ervoor zorgen dat de kat uit de buurt er niet met al het lekkers vandoor gaat? Zet het eten dan onder een omgekeerd kistje met een klein gat erin. Zo kunnen katten er niet bijkomen.
Op de website van Egelopvang Zoetermeer lees je veel meer over egels, wat je kan doen als je er eentje vindt en vind je ook tips om je tuin ‘egel-proof’ te maken.