Meer baasjes dumpen hun huisdier

Algemeen Dagblad, 3 oktober 2009

Woerden – Steeds meer mensen in de Woerdense regio aarzelen niet om hun huisdier regelrecht te dumpen. De Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken maakt zich grote zorgen over deze trend.  Werd vorig jaar bijvoorbeeld 90 procent van de zwervende honden door de eigenaar bij het asiel opgehaald, dit jaar is tot nu toe geen enkele hond naar zijn eigen huis teruggegaan.
In het asiel zitten nu vijf honden en ongeveer 25 katten. Eén van de honden die zwervend werd aangetroffen, was in een slechte conditie. Het dier was duidelijk slecht verzorgd. “Dat baart mij ernstig zorgen,”aldus Piet Willemse van de dierenhulpverlening.

De medewerkers van onder meer de dierenambulance merken dat mensen soms erg ver gaan. “Laatst nog werd anoniem gebeld. Een moederkat had drie kittens, en de beller wilde weten wat opvang door ons zou kosten. Na ons antwoord ging de hoorn op de haak. En staat de volgende dag een doos voor de deur. Zo ga je niet met dieren om.”
Kreeg de dierenhulpverlening vorig jaar een ongekend aantal katten binnen, dit jaar is het aantal dieren iets lager. Het asiel kan ongeveer vijftig katten plaatsen. In juli 2008 werden 49 kittens aangeboden. In september volgde bovendien een hausse aan zwerfkatten en brak bovendien de besmettelijke niesziekte uit, waarop de instelling een ‘opnamestop’ afkondigde. Dit jaar is het asiel na de zomerperiode blijven zitten met ongeveer 25 katten. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er 30.

De stichting heeft onlangs het verzoek tot nieuwbouw bij Reijerscop in Harmelen ingediend bij de gemeente. Het huidige asiel gaat dicht omdat de beheerder er wegens zijn leeftijd mee stopt.