Wil jij een belangrijke bijdrage leveren aan de eerste levensfase van onze kittens? Heb je een extra ruimte vrij thuis? En genoeg tijd omhanden? Wellicht is de rol van kittenopvanger dan iets voor jou!

Wat doet een kittenopvanger precies?

In de zomer en de vroege herfst worden er veel kittens op straat gevonden. Fleskittens, zieke kittens, (hele) schuwe kittens of kittens met moederpoes. Al deze kittens (en moederpoezen) komen niet in ons asiel terecht, maar bij één van onze kittenopvangers thuis. Hier krijgen zij 24/7 de nodige zorg en aandacht, tot ze groot, gezond en/of sociaal genoeg zijn voor adoptie.

Als kittenopvanger speel jij een belangrijke rol in de eerste ontwikkelingsperioden van de kittens:

 • Voeding & gewicht: Je zorgt ervoor dat de kittens voldoende voeding krijgen en monitort hun gewicht. Heel kleine kittens krijgen om de paar uur een flesje, ook ’s nachts (de fleskittens worden alleen ondergebracht bij zeer ervaren opvangers).  Kittens vanaf een week of vier/vijf eten vaak al zelfstandig.

 • Basisontwikkeling: Je helpt de kittens bij hun basisontwikkeling, zoals zindelijk worden. Maar ook bij de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. Spelen met soortgenootjes is hierbij erg belangrijk.

 • Socialisatie: Je zorgt voor een goede socialisatie en biedt de kittens een liefdevolle omgeving waarin zij zich kunnen ontwikkelen tot sociale huiskat. Ze leren mensen kennen, (andere) dieren, maar ook huiselijke geluiden zoals een stofzuiger, deurbel en televisie.

 • Preventieve zorg: Je zorgt ervoor dat de kittens op de juiste momenten ontvlooid, ontwormd, gevaccineerd en gechipt worden.

 • Medische zorg: Je houdt de gezondheid van de kittens scherp in de gaten en schakelt waar nodig direct met ons medische team. Daarnaast zorg je ervoor dat zieke kittens de voorgeschreven medicijnen krijgen.

 • Plaatsing: Is het kitten eenmaal klaar voor een nieuw huisje? Dan zorg jij voor een enthousiast en eerlijk verhaal over de kitten op onze website en maak je afspraken met geïnteresseerden voor een kennismaking.

Wat heb je nodig?

Het werk van een kittenopvanger geeft ontzettend veel voldoening, maar brengt ook veel verantwoordelijkheid en zorgen met zich mee. Dat betekent dat je als kittenopvanger sterk in je schoenen moet staan en je bewust moet zijn van alle nodige zorg. Je bent uiteraard een echte kattenliefhebber en bereid om alles te leren rondom de zorg voor katten en kittens. Je bent alert op hun gezondheid en kunt snel reageren wanneer actie nodig is. 

Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden waaraan een kittenopvanger moet voldoen:

 • je werkt als kattenverzorger in het asiel of je hebt op andere wijze ruime ervaring met de verzorging van katten en/of kittens.
 • Je beschikt over voldoende tijd en aandacht voor de kittens. (Het opvangen van kittens is niet te combineren met een fulltime baan buitenshuis.) 
 • Je hebt thuis een kamer vrij waar de kittens kunnen verblijven. En waar ruimte is voor een bench. 
 • Je zorgt voor de schoonmaak van (alles in) het kittenverblijf en je kunt volgens hygiënevoorschriften werken.
 • Je woont in de buurt van het asiel en beschikt over eigen vervoer. (Dit laatste is belangrijk om de kittens te kunnen vervoeren naar de asieldierenarts of om benodigdheden op te halen in het asiel.)
 • Heb je eigen huisdieren? Dan zijn deze gezond en volledig ingeënt. 
 • En uiteraard stemt de rest van het gezin ook in met kittenopvang thuis.

Wat je ervoor terugkrijgt

Kittenopvang doe je niet alleen, maar samen met alle andere kittenopvangers. We delen onderling de leuke momenten van onze kittens, maar ook bij moeilijke momenten staan we voor elkaar klaar. Heb je een vraag of twijfel je over iets, dan is er altijd wel een ervaren collega die je kan helpen. Daarnaast krijg je alle benodigdheden vanuit het asiel om kittens op te vangen, en delen we continu nieuwe informatie met elkaar. En uiteraard krijg je bij de start ook een handleiding met alle benodigde informatie om te starten.

We vinden het belangrijk dat onze kittens in een goede omgeving opgevangen worden. Daarom zijn een eerste kennismaking en een huisbezoek onderdeel van de sollicitatie. Ook wordt een begeleide proefperiode afgesproken.

Interesse?

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als kittenopvanger en deze intensieve, maar dankbare taak op je te nemen? En voldoe je aan onze genoemde voorwaarden? Mail ons voor meer informatie door hier je gegevens in te vullen.