Kittenopvang overvol

9 juli 2013

Harmelen – De zomer brengt een toename in heKittens bij thuisopvangt aantal asieldieren. Dat is een feit waar de Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. jaarlijks mee te maken heeft. De toename in het aantal kittens is dit jaar extra opvallend: maar liefst 55 kittens worden momenteel opgevangen door in totaal acht vrijwilligers.

Vanwege de veelal zeer jonge leeftijd en de grote mate van hulpbehoevendheid, worden ze bij vrijwilligers thuis verzorgd.

Kittens komen op allerlei manieren terecht bij de Stichting. Zo worden kittens regelmatig gedumpt in een doosje, soms zijn ze dan pas enkele dagen oud. Anderen worden simpelweg uit de auto gezet op een parkeerplaats. Dankzij de oplettendheid van voorbijgangers komen ze vervolgens terecht bij de Stichting. Daarnaast worden er geregeld zwangere poezen opgehaald door onze ambulance. Deze dames worden ook bij vrijwilligers ondergebracht, waar zij in alle rust mogen bevallen. Voor moeder en kittens wordt vervolgens een nieuw thuis gezocht zodra de kittens 900 gram wegen en gezond bevonden zijn.

Vorig jaar werden in het gehele kittenseizoen ‘maar’ 58 kittens opgevangen. Met de huidige aantallen gaat dit jaar daar ongetwijfeld overheen. De reden hiervoor is niet eenvoudig vast te stellen. Het werkgebied van de Stichting is begin 2013 gewijzigd met de toevoeging van Nieuwegein. Wellicht speelt ook de crisis een rol en geven de mensen hun geld minder snel uit aan het laten neutraliseren van hun katten.

Voeden kitten met de fles Herplaatsbare kittens in kittenkamer dierenasiel Reyerscop Kitten couveuses

Voor de desbetreffende vrijwilligers is het een periode van hard werken. De moederloze kittens zijn afhankelijk van de fles. De vrijwilligers zijn dan ook 24 uur per dag in touw om de kleine katjes een zo goed mogelijke start te geven. De hele kleintjes worden om de 2 uur gevoed met de fles, ook tijdens de nacht.

Niet alleen de mensen die kittens opvangen doen dit in hun vrije tijd. De hele Stichting is namelijk afhankelijk van vrijwilligers. Zij houden de ambulance op de weg, vangen de telefoontjes op, verzorgen de dieren in het asiel en onderhouden de PR-contacten. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen deze werkgroepen willen komen versterken. In het bijzonder zoeken we op dit moment telefonistes en asielmedewerkers. Op de website staan de details voor deze en andere vacatures op vrijwillige basis.