Met het einde van het jaar in zicht, komt ook de tijd van flinke knallen en flitsen weer dichterbij. We hebben het natuurlijk over vuurwerk voor en op oudejaarsavond. Voor zowel dieren, als hun baasjes zorgt deze tijd soms voor de nodige stress. Wat kan je als baasje het beste doen?

Algemeen

Of het nu oudejaarsavond is of elke andere dag in het jaar. Een dier kan altijd weglopen. Daarom is het allereerst ontzettend belangrijk dat je jouw huisdier laat chippen en/of te controleren of de registratie actueel is. Dit kan je eenvoudig controleren via www.chipnummer.nl. Zo kunnen we het dier en het baasje snel weer herenigen als het dier de benen heeft genomen. Daarnaast kun je jouw huisdier tijdens oudejaarsavond helpen door de gordijnen, luxaflex of lamellen te sluiten. Zo worden de lichtflitsen in ieder geval gedimd. Laat daarnaast de lichten en de televisie of radio aan staan. 

Ervaart jouw huisdier veel angst tijdens de jaarwisseling? In sommige gevallen zijn er medicijnen beschikbaar die jouw huisdier rust kunnen geven, maar deze kunnen ook verschillende bijwerkingen hebben. Raadpleeg je dierenarts voor de mogelijkheden. Daarnaast bestaan er ook gedragstherapieën en informatiepakketten over onweer en vuurwerkangst. Ook hierover kun je informatie inwinnen bij jouw dierenarts en/of kynologenclub. 

Honden

Waar de ene hond bij iedere knal opschrikt, kijkt de andere hond totaal niet op of om. Toch kunnen beide honden de periode van vuurwerk als niet prettig ervaren. Daarom een paar handige tips op een rij:

  • Laat je hond op zijn eigen vertrouwde plek liggen. 
  • Laat je hond op oudejaarsavond niet alleen. 
  • Houd je hond in de dagen rondom oudejaarsavond goed aangelijnd. Zo kan je hond niet ontsnappen bij een schrikreactie. 
  • Het beste moment om je hond op oudejaarsavond uit te laten is voor 22:00 uur of na 01:30 uur. 

Wil je hond écht niet naar buiten? Laat hem dan bijvoorbeeld uit in de tuin, rij met de auto naar een rustig plekje of laat je hond samen met een andere hond uit die absoluut niet bang is voor- of gestrest raakt van vuurwerk.

Katten

We kunnen ons goed voorstellen dat het soms lastig is om katten die vooral buiten zijn, ineens binnen te houden. Toch raden we echt aan om je kat in de dagen rondom oudejaarsavond niet naar buiten te laten. Geef je kat een eigen vertrouwd plekje in huis. Bijvoorbeeld een eigen kamertje of andere afgesloten ruimte. Vooral katten die gewend zijn om buiten hun behoefte te doen, zitten graag op een schone bak. Zorg er daarnaast dus voor dat jouw kat altijd hierover beschikt. 

Vogels

Word je vogel niet erg enthousiast van vuurwerk? Dat is meer dan logisch. Zet de kooi daarom in de dagen rondom oudejaarsavond op een rustig, donker plekje. Tijdens de avond zelf kun je ook een doek over de kooi leggen, zodat je vogel geen last heeft van alle lichtflitsen. 

Konijnen

Verblijft jouw konijn vooral buiten? Dan is het verstandig om het konijn tijdelijk naar binnen te verhuizen. Zo heeft je konijn geen last van al het geknal. 

Toch geschrokken en/of weggelopen?

Hoe goed je ook oplet en alle nodige maatregelen hebt genomen, het kan altijd gebeuren dat je dier schrikt en de benen neemt. Registreer in dat geval direct je huisdier als weggelopen of vermist. Op onze website én de website van Amivedi

Heb jij je kat gespot in een bosje of onder een auto, maar is je kat nog erg geschrokken? Laat hem dan rustig zitten. Meestal komt de kat vanzelf weer tevoorschijn als het voor hem weer veilig genoeg voelt. 

Fijne jaarwisseling gewenst!