De lente is in volle gang, Het moment dat veel jonge vogels, zoals kraaien, kauwen en eksters, het nest verlaten. En we veel meldingen binnenkrijgen van ‘gewonde’ vogels is achtertuinen. Moet je deze vogels nu wel of niet helpen? We vertellen je er meer over.
Nog geen vliegbrevet op zak
Momenteel verlaten veel jonge vogels massaal hun nesten. Maar waar vliegen vanuit het nest er ‘best makkelijk uit zag’, blijkt het in de praktijk voor sommige vogels toch best lastig. Hierdoor belanden ze toch nog op hun billetjes op het gras of in jouw (achter)tuin. In de meeste gevallen is hulp niet nodig en moeten de vogeltjes gewoon nog wat extra oefenen. Bij ‘gaai’-achtigen duurt die vliegles gelukkig maar een paar uurtjes, hooguit een dag.
Verschil jonge en volwassen vogels erg klein
We kunnen ons goed voorstellen dat een jonge vogel vaak wordt verward met een volwassen vogel. Jonge vogels die het nest verlaten hebben namelijk geen donsveren meer en ook in grootte is er weinig verschil te zien. Daarnaast zijn er dit jaar ook maar weinig vogels die vroegtijdig het nest verlaten. Dus dat een vogel die volwassen lijkt nog niet helemaal lekker vliegt of per ongeluk ergens tegenaan vliegt, is dus eigenlijk goed te verklaren. En de vogel hoeft niet direct gewond te zijn. Tenslotte leerden wij mensen ook lopen met vallen en opstaan, inclusief de nodige schaafwonden.
En de schreeuwende vogels?
Ook daar hoef je je geen zorgen om te maken. Schreeuwende vogels in de bomen is namelijk juist een goed teken. Dit zijn namelijk de ouders en andere familieleden die de jonge vogels aansporen om te vliegen. Ware supporters dus eigenlijk! En zit een vogeltje op de grond met zijn ogen dicht? Dan komt hij even tot rust, om zich ook weer klaar te maken voor zijn volgende poging.
Wat kun jij doen?
Het is belangrijk dat je de vogels vooral met rust laat en de ruimte geeft. Is een vogel in een benarde situatie gekomen? Help hem dan op weg door hem even op een heg, hek, schuurdak of vensterbank te zetten. Zo is het dier buiten bereik van eventuele katten en kan het dier weer gemakkelijk wegvliegen.
Zit een dier echt lang op de grond (meer dan een halve dag) en onderneemt hij geen pogingen meer? Is er geen ‘gekrijs’ in de omgeving of zijn er duidelijke signalen dat hij gewond is (denk aan niet kunnen lopen, zichtbare wond of sterk hangende vleugel)? Mensen die in Nieuwegein wonen, kunnen de vogel zelf wegbrengen naar vogelopvang Rotsoord. Woon je niet in Nieuwegein? Neem dan contact op met de dierenambulance.