De lente is aangebroken. De tijd waarin veel dieren worden geboren, zo ook haasjes. Zie je een jong haasje muisstil in een weiland of langs de weg liggen? Dan is je eerste reactie waarschijnlijk dat je het diertje graag wilt helpen. En dat snappen we heel goed. Toch kan je dit beter niet doen. We leggen je graag uit waarom.

Overleven door stil te liggen

In het voorjaar krijgen we regelmatig meldingen van mensen die een klein konijntje vinden. Hulpeloos langs de weg of in een weiland. Wanneer we doorvragen, merken we al snel dat het niet om een konijntje gaat, maar een jonge haas. Hoewel beide dieren met hun lange oren en fluffy vacht veel gelijkenissen hebben, is een jong haasje in het wild minder hulpeloos dan je wellicht denkt. Hazen maken namelijk geen hol. De jonge hazen verstoppen zich daarom vaak in het hoge gras tot hun moeder ze weer roept. De diertjes overleven dan juist door heel stil te blijven liggen. En rennen dus niet weg als je naar ze toe loopt.

Raak jonge haasjes niet aan

Het is ontzettend belangrijk dat je het jonge haasje laat liggen en niet aanraakt. Mamahaas weet namelijk precies waar haar kroost is en komt meestal in de avond na zonsondergang weer terug om ze te roepen en te voeren. Ze heeft haar jongen dus niet verlaten. Omdat jonge haasjes geurloos zijn, kunnen vossen, marters, honden en katten de haasjes niet ruiken. Maar raak je ze aan? Dan breng je jouw geur over op het diertje. Vanaf dan worden ze wél opgemerkt door roofdieren.

Laat jonge haasjes liggen

Veel mensen denken dat jonge haasjes die door mensen zijn aangeraakt, verstoten worden door hun moeder. Dat is een misverstand. De moederhaas zal juist haar best doen om de mensengeur van haar jong af te likken en verdedigt haar jongen tegen roofdieren. En zelfs wanneer de moederhaas is overleden, worden de jonge haasjes opgevangen door hun ‘tantes’ in de buurt. Het is daarom enorm belangrijk dat je een jong haasje gewoon laat liggen.

Wanneer mag je een haasje wél oppakken?

Jonge haasjes aanraken, is dus eigenlijk een no go. Toch kan het in bepaalde situaties noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer een hond of kat het jonge haasje in de bek heeft, kraaien of meeuwen het voorzien hebben op het jonge haasje, het haasje gewond is of wanneer het jonge haasje midden op een sportveld of bouwterrein ligt. Pak het haasje in dat geval alleen op met handschoenen of een handdoek, leg het op een veilige plek terug in het gras én in de buurt waarvan je het haasje gevonden hebt. Twijfel je of een haasje in nood is en/of naar de opvang moet? Neem dan contact op met een wildopvangcentrum in de buurt voor advies.

Een jong konijntje of een jonge haas?

Volwassen konijnen en hazen kunnen veel op elkaar lijken. Maar tussen jonge konijnen en jonge hazen zijn er duidelijke verschillen. Zo worden jonge konijnen kaal en met hun oogjes dicht geboren. Jonge hazen hebben daarentegen vanaf hun geboorte juist een flinke vacht en hun ogen al open. Twijfel je of je te maken hebt met een jong konijntje of een jonge haas? Check dan altijd deze kenmerken.