Vaak hoor je bij huisdieren dat de vrouwtjes worden gesteriliseerd en mannetjes gecastreerd, maar eigenlijk is dat niet waar. Hoe zit het dan wel precies? We leggen het aan je uit.

Het verschil

Bij huisdieren worden zowel vrouwtjes als mannetjes in de meeste gevallen gecastreerd. Bij castratie worden bij een vrouwtje namelijk de eierstokken verwijderd en bij een mannetje de testikels. Bij sterilisatie wordt de eileider of zaadstreng alleen afgebonden, en dus niet verwijderd.

 

Waarom castreren of steriliseren?

Wil jij jouw huisdier laten castreren of steriliseren? Dan moet het dier minimaal 6 maanden oud zijn. Bij een teefje is het voor de ontwikkeling soms beter om te wachten tot zij voor het eerst loops is geweest. Met castratie of sterilisatie voorkom je dat jouw huisdier drachtig wordt, of dat jouw kater of reu een andere teef of poes dekt.

Maar het wegnemen van de vruchtbaarheid is niet de enige reden om ervoor te kiezen om jouw huisdier te laten castreren of steriliseren. Ook op gezondheidsvlak kunnen er redenen zijn om te kiezen voor castratie of sterilisatie voor je huisdier.

 

Kater

Bij katers kan castratie helpen om de kans op ongewenst sproeien te verkleinen. Daarnaast kan ook zijn territoriumdrang verminderen, waardoor vechten met andere katers niet meer on top of his mind is. Het risico op infecties, verwondingen en dodelijke virussen zoals leukemievirus (FeLV) en kattenaids (FIV) wordt hierdoor ook een stuk kleiner, aangezien dit vaak wordt overgedragen door paringsgedrag en vechten, bij zowel poezen als katers. 

 

Poes

Na castratie wordt een poes niet meer krols. Je voorkomt hiermee niet alleen een nestje kittens, maar ook het risico op aandoeningen van de geslachtsorganen wordt verkleind. Zo hebben poezen een kleinere kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. 

 

Reu

Ook bij reuen kan een castratie helpen bij het verminderen van dominant gedrag naar andere honden en mensen. Net als ongewenst markeergedrag. Daarnaast voorkomt castratie een voorhuidontsteking bij de reu. En raakt hij ook minder snel van slag bij een loops teefje in de buurt.

 

Teef

Is een teef niet gecastreerd? Dan loopt zij op latere leeftijd het risico op baarmoederontstekingen en suikerziekte door hormooninvloeden. Ook heeft zij meer risico op tumoren van de melkklieren. Naast het voorkomen van een nestje, vermindert castratie bij een teefje dus ook het risico op mogelijke gezondheidsklachten.

 

Help de zwerfkattenpopulatie te verminderen

Door jouw kat of poes te laten castreren of steriliseren zorg je er tot slot ook voor dat het aantal zwerfkatten in Nederland binnen de perken blijft. Jaarlijks worden er namelijk enorm veel kittens geboren. En hoewel het krijgen van een nestje kittens schattig lijkt, komen veel van deze kittens uiteindelijk toch terecht in opvangcentra.

Wil je weten wat voor jouw huisdier de beste optie is? Laat je altijd goed informeren bij de dierenarts.

Bron: Diergezondheidscentrum De Limes