FIV, FIP en FELV zijn drie ziektes die ernstige gevolgen kunnen hebben voor je kat. In dit artikel lees je in het kort meer over de drie ziektes. En kun je de praktische gids met meer informatie downloaden.
Kattenaidsvirus (FIV)
Het Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV), ook wel bekend als kattenaidsvirus, is wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziekten bij de kat. FIV tast de witte bloedcellen van het immuunsysteem aan, zodat deze afsterven, beschadigd raken of hun normale functie niet meer kunnen uitoefenen. Dit leidt tot een geleidelijke achteruitgang van het afweersysteem van de kat.
In het beginstadium van de ziekte zijn er vaak nog nauwelijks symptomen zichtbaar. Na verloop van tijd (gemiddeld zo’n twee tot vijf jaar na de besmetting) vermeerderd het virus zich en kan het immuunsysteem van de kat steeds slechter zijn werk doen. Hierdoor hebben de katten die besmet zijn met FIV ook een verhoogd risico op ziekte en een besmetting met andere virussen, bacteriën en overige ziekteverwekkers zoals Toxoplasma gondii. Elke kat kan op elke leeftijd besmet raken, maar de infectie verloopt vaak heel langzaam. Daarom worden klinische symptomen vooral gezien bij katten van middelbare en oudere leeftijd. FIV is helaas niet te genezen. Eenmaal besmet, draagt een kat het virus de rest van zijn leven bij zich.
Hoewel de naam ‘kattenaids’ anders doet vermoeden en de ziektesymptomen van HIV (bij mensen) en FIV (bij katten) op elkaar lijken, is FIV niet besmettelijk voor mensen. Wil je meer weten over FIV. Download dan hieronder de praktische gids.
Feliene Infectieuze Peritonitis (FIP)
Feliene Infectieuze Peritonitis (FIP) is een ernstige ziekte bij katten die wordt veroorzaakt door een veelvoorkomend diarreevirus genaamd het Feline coronavirus (FCoV). Dit diarreevirus is een zeer besmettelijk, maar eigenlijk helemaal niet zo gevaarlijk voor de kat: na een dagje diarree zijn de meeste katten er verder niet ziek van. Veel katten komen in hun leven het virus wel een keer tegen. Het grootste deel van deze dieren overwint het virus, voor het kwaadaardig kan worden. Bij enkele katten verandert de onschuldige darmvorm van het virus wél in een kwaadaardige variant die ontstekingen elders in het lichaam veroorzaakt. Deze ziekte noemen we FIP (Feliene Infectieuze Peritonitis, besmettelijke buikvliesontsteking van de kat). Deze ziekte is wel ernstig.
Elke kat kan de pech hebben om FIP te krijgen. Katten die in een huis wonen met 6 of meer andere katten,
hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van FIP. 90% van de katten met FIP is minder dan een
jaar oud. De overige 10% is vaak ouder dan 10 jaar.
Er bestaan twee vormen van FIP. Bij de natte vorm staat er veel vocht in de buikholte van de kat. Ook het borstvlies kan ontstoken zijn: er staat dan vocht in de borst. Bij de droge vorm worden organen aangetast zoals de lever, nieren, darmen, hersenen of het ruggenmerg. Sommige dieren hebben een mengvorm: nat en droog.
Lees meer over FIP in de praktische gids.
Feline Leukemie Virus (FELV)
Het Feline Leukemie Virus (FeLV) is een virus dat wereldwijd voorkomt bij katten en een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden bij katten. Een kat die blijvend (persistent) geïnfecteerd is met dit virus heeft een grote kans op het krijgen van allerlei ernstige ziekten.
FeLV behoort tot dezelfde virusfamilie als het kattenaidsvirus (FIV). Het virus heeft de mogelijkheid om tumoren te laten ontstaan. Daarnaast kan een FeLV infectie leiden tot bloedarmoede en kan FeLV het afweersysteem aantasten. Het virus tast dan de bloedcellen van het afweersysteem aan waardoor deze afsterven of beschadigd raken. Hierdoor wordt een kat gevoeliger voor andere aandoeningen en infecties. Veel katten overlijden aan complicaties door een verminderd afweersysteem, en niet aan tumoren.
Het virus wordt verspreid wanneer er speekseluitwisseling tussen katten plaatsvindt, zoals bij het elkaar wassen, het delen van een voerbak, of door kattenbeten. FeLV kan ook worden overgedragen naar andere katten door contact met urine of ontlasting, bijvoorbeeld in de kattenbak. Het virus kan bovendien door een poes worden overgedragen op haar ongeboren kittens in de baarmoeder, of na de geboorte via de besmette moedermelk.
Wil je meer weten over FELV? Lees dan de praktische gids