Adopteer jij binnenkort een trouwe viervoeter? Wat leuk! We zijn ontzettend blij en dankbaar dat je een asielhond een kans geeft op een fijn leven. Om je goed voor te bereiden op de komst van de hond, hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.
Even wennen
Waar de ene hond al snel zijn plek heeft gevonden in huis, heeft de andere hond juist wat tijd nodig om te wennen. In de eerste dagen kan hij dan wat onzeker en gestrest overkomen. Geef de hond bij thuiskomst daarom alle tijd en ruimte om aan zijn nieuwe huisje en baasje(s) te wennen.
Rustig wennen, betekent overigens niet dat de hond alles mag. Wees vanaf het begin duidelijk en consequent in wat wel én niet mag. En help de hond hierbij wanneer dat nodig is. Zo weet de hond precies waar hij aan toe is. Zorg er ook voor dat het hele gezin dezelfde regels en afspraken aanhoudt.
Daarnaast is rust en regelmaat enorm belangrijk. Zorg allereerst voor een vaste en veilige plek in huis waar de hond met rust gelaten wordt, en ook tot rust kan komen. Laat hem wennen aan een vaste dagindeling en vaste gewoontes, zodat hij zekerheid krijgt. En laat hem de eerste periode alleen aangelijnd uit.
Een band opbouwen
Een band opbouwen met je hond gebeurt niet in één dag. Dat vraagt om de nodige tijd, aandacht en investering. Samen met je hond activiteiten doen helpt hierbij. Ontdek welke spelletje je hond graag speelt. Zowel binnen als buiten. Spelen zorgt er namelijk niet alleen voor dat je hond zijn energie kwijt kan, maar versterkt ook de band tussen het baasje en de hond.
Hond en (kleine) kinderen
Laat de hond en een kind nooit zonder toezicht bij elkaar. Ook als de hond een ontzettende goedzak is, kan het toch gebeuren dat de hond en het kind elkaar niet goed begrijpen en niet naar elkaars signalen luisteren. Hierdoor kan een vervelende situatie ontstaan. Zorg ervoor dat de hond begrijpt dat óók het kind in huis zijn baasje is, en betrek je kind daarnaast (onder toezicht) bij de opvoeding van de hond. Leg je kind ook uit wat wel én niet kan bij een hond.
Voeding en verzorging
Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat de voeding van je hond bestaat uit de nodige eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Denk hierbij aan een compleet hondenvoer van een goed merk. Kijk altijd op de achterkant van de verpakking hoeveel voeding jouw hond mag krijgen. Het gewicht, ras en de leeftijd van de hond speelt hierbij een rol. Heeft je hond lekker gegeten? Geef hem dan minimaal één uur rust. En zorg er uiteraard voor dat de hond altijd voldoende vers water tot zijn beschikking heeft.
Adopteer je een hond uit ons asiel? Dan is deze bij ons al ingeënt en regelmatig ontwormd en ontvlooid. In het paspoort zie je precies wanneer de volgende controle en enting plaats moet vinden. Daarnaast is het belangrijk dat je de hond zelf ook ontwormd en ontvlooid. En vergeet de hond ook vooral niet regelmatig te borstelen. Hiermee verwijder je alle stof, dode huidschilfers en losse haren.
Gedrag
Honden die bij ons in het asiel komen, hebben vaak al het een en ander meegemaakt. Dit hoeft niet altijd iets ernstigs te zijn geweest, maar kan wel zorgen voor een bepaald (ongewenst) gedrag. Met veel geduld, aandacht en energie kun je alsnog het gewenste gedrag aanleren en het onjuiste gedrag afleren. Loop je ergens tegenaan? Dan kunnen onze vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in het herplaatsen van honden je voorzien van advies. Daarnaast zijn er ook speciale hondentrainingen die je kunt volgen. Bel ons gerust bij vragen.