Bij het zien van die kleine schattige pluizenbolletjes, ben je natuurlijk meteen verkocht. En het liefst neem je ze allemaal mee. Dat gevoel snappen we helemaal. Maar voordat je een kitten in huis haalt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten. We zetten ze even voor je op een rij:
Bekijk goed waar jij je kitten aanschaft
Zoek je een kitten? Dan vliegen de advertenties op Google, Marktplaats en social media met ‘gezonde’ kittens je om de oren. Maar inmiddels is bekend dat niet al deze advertenties even betrouwbaar zijn. Let daarom goed op waar jij je kitten vandaan haalt. Is de moederpoes bijvoorbeeld aanwezig? Groeien ze op in een schone, huiselijke omgeving? Hebben de kittens een vaccinatiebewijs en zijn ze gechipt? Met de handige checklist van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) weet je precies waar je op moet letten.
Een kitten uit het asiel
Je kunt er ook voor kiezen om een kitten uit het asiel te adopteren. Graag zelfs! Want hoewel onze huis-tuin-en-keuken kittens misschien niet garant staan voor >100k volgers op social media, zijn ze stuk voor stuk ontzettend leuk. En ook zij verdienen een fijn thuis waar ze liefdevol kunnen opgroeien.
Een groot deel van de kittens die wij opvangen, worden in het wild geboren en gevonden. Zij komen niet bij ons het asiel terecht, maar worden liefdevol grootgebracht door een van onze opvanggezinnen. Op deze manier krijgen ze alle aandacht en zorg die ze nodig hebben voor een goede socialisatie. Benieuwd hoe zij bij ons opgroeien tot gezellige huiskatten? Bekijk dan eens het filmpje van een van onze kittenverzorgers.
Een of twee kittens?
Vaak kiezen mensen ervoor om één kitten in huis te nemen. En dat is heel begrijpelijk. Toch is het meestal verstandiger om niet één, maar juist twee kittens samen te adopteren. Een kitten zit namelijk bomvol energie en wil lekker veel spelen. In de eerste periode wanneer hij nog samen met zijn broertjes en zusjes is, doet hij dit vooral met hun. Maar eenmaal na adoptie ben jij zijn speelmaatje. Ben je vaak van huis weg? Dan kan de kitten niet spelen, raakt hij zijn energie niet kwijt en gaat de kitten zich snel vervelen. Dit kan uiteindelijk leiden tot ongewenst gedrag of problemen. In dat geval is het dus beter om twee kittens samen te adopteren. Twijfel je? We helpen je graag bij het maken van een keuze.
De benodigdheden
En dan… Het moment is bijna daar dat je de kitten in huis verwelkomt. Maar is je huis eigenlijk al ‘catproof’? Wees gerust, je hoeft niet meteen de eerste beste dierenwinkel leeg te kopen om je kitten helemaal tevreden te stellen. Slechts een paar items zijn noodzakelijk, daarna kan je op het gemak verder shoppen. De belangrijkste essentials voor een warm welkom thuis hebben we voor je op een rijtje gezet:
- Voer
- Voer- & waterbakje
- Kattenbak
- Kattengrind
- Reismand(je)
- Een kleine krabplank of paal (dit hoeft niet meteen een enorm kattenmeubel te zijn)
- Een paar speeltjes
- En een lekker ligplekje.
Onze tip: koop niet meteen het allerduurste. Katten zijn namelijk eigenaardige wezentjes en het komt regelmatig voor dat ze dure krabpalen en ligmandjes links laten liggen. Een (te kleine) kartonnen doos ligt namelijk ook best lekker en een simpel fleece dekentje in de vensterbank volstaat volgens hun prima! Kijk in het begin dus vooral waar ze gebruik van maken, en schaf later eventueel een versie aan die beter bij je interieur past.
Sterilisatie/castratie
Wist je dat één niet-gecastreerde poes kan leiden tot meer dan 11.000 kittens in vijf jaar tijd? Vanaf ongeveer vier maanden oud kan een poes al zwanger worden. Gemiddeld kan een poes dan drie nestjes per jaar krijgen, tussen de vier en zes kittens per keer. Reken maar uit! Daarbij handelen poezen vooral vanuit een oerinstinct, maar kennen zij niet het gevoel van ‘rammelende eierstokken’, zoals wij mensen. Dus hoewel een nestje kittens erg schattig lijkt, is het maar de vraag of je de poes er echt gelukkig mee maakt.
Kortom: is de kitten eenmaal in huis? Vergeet hem of haar dan vooral niet te steriliseren/castreren.