Lees meer over uw kitten uit het asiel

Wat kost het om een kitten uit het asiel te halen?

 • jonger dan 6 maanden (kitten) € 125,00 (dit is inclusief inentingen en chippen)
 • 2 kittens tot 6 maanden € 225,00

Wat te doen als u thuiskomt?

 • Geef de kitten de tijd en ruimte om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Houd ramen en deuren gesloten; het dier kan in het begin schrikachtig zijn en de neiging hebben om te vluchten. Sommige nieuwsgierige types zijn er bovendien op gebrand om zo snel mogelijk de buitenwereld te verkennen. Pas ook op met kantelramen. Wanneer deze openstaan, kan een kitten zich ertussen wurmen, en dit kan heel nare gevolgen hebben (verstikking).
 • Zorg ervoor dat het dier een veilig plekje heeft waar het met rust gelaten wordt. Een mandje, een klimtoestel, of een (omgekeerde) doos met een handdoek bijvoorbeeld. Het is natuurlijk fantastisch om een nieuw lid van het gezin te verwelkomen, en iedereen zal het dier willen aanhalen. Wanneer de kitten daar even geen behoefte aan heeft, zal hij dit zelf aangeven door weg te lopen. Het is beter de kitten op zo’n moment ook zijn rust te gunnen.
 • Houd de kitten binnenshuis tot hij zes maanden is en gecastreerd of gesteriliseerd is. Kittens kunnen namelijk al vóór die leeftijd geslachtsrijp zijn.
 • Ook is het belangrijk dat u de kattenbak op een vaste, goed bereikbare plaats neerzet, zodat de kitten deze gemakkelijk kan vinden. Het is verstandig de kitten bij thuiskomst direct op de bak te zetten, zodat hij meteen weet waar die staat. Begin met een open bak; later kunt u de kitten laten wennen aan een gesloten bak. Als u meerdere katten hebt, zet dan ook meerdere bakken neer.
 • Als u al een kat hebt, laat u deze dan rustig aan de nieuwe huisgenoot wennen. Geef hem wat extra aandacht, en gun hem alle tijd om geleidelijk kennis te maken. Geef hem ook de gelegenheid om zich terug te tekken, mocht hij daar behoefte aan hebben. Het kan geen kwaad als uw volwassen kat in het begin blaast of de kitten een keer een mep geeft. Uw kat zal de kitten gewoon duidelijk willen maken wie er de baas is. Dit is natuurlijk gedrag, dat u niet hoeft te corrigeren.

Wat te doen met jonge kinderen?

 • Laat de kitten nooit zonder toezicht bij een jong kind. Leer uw (jonge) kinderen dat de kitten een dier is, en geen speelgoed. Het is niet de bedoeling dat kinderen steeds achter de kitten aan lopen en hem aan één stuk door oppakken. Een goede manier voor kind en kitten om vrienden te worden, is door samen te spelen, bijvoorbeeld met een hengeltje of een veter. Nooit met de handen spelen! Dan leert de kitten dat een hand iets is waar hij in mag bijten, en dat is later moeilijk weer af te leren.

Voeding van de kitten:

 • De kitten is in de groei, dus er mag de hele dag een bakje brokjes voor hem staan. Geef anders meerdere kleine porties. Jonge dieren kunnen nog geen grote hoeveelheden voedsel verwerken. De kitten mag het eerste jaar eventueel een kleine portie natvoer.
 • Tot zes maanden mag de kitten zo veel brokjes eten als hij wil. Mocht u het idee hebben dat de kitten te mager of juist te dik is, kunt u advies vragen bij uw dierenarts. In het begin kunt u het beste het voer geven dat de kitten gewend was in het asiel of bij de opvanger thuis. Overstappen op ander voer doet u in kleine stapjes.
 • Zorg dat er altijd vers water staat voor de kitten. Geef hem geen koemelk, dit verdragen katten slecht.

Verzorging van de kitten:

 • De kitten is reeds door de Stichting ontwormd en ontvlooid en door de dierenarts ingeënt en gechipt. Let op: een jonge kitten heeft soms zijn herhalingsenting nog niet gehad (deze vindt drie weken na de eerste enting plaats). Dit kunt u nagaan in het paspoort van uw kitten. Daarin staat altijd aangegeven wanneer het volgende dierenartsbezoek dient plaats te vinden. Het is verstandig om de kitten elke drie maanden te ontwormen, en regelmatig te ontvlooien (afhankelijk van het seizoen, vraag eventueel uw dierenarts om advies).
 • Zorg voor voldoende speeltjes in huis, zodat de kitten zichzelf kan vermaken.
 • Het is natuurlijk gedrag van het dier om zijn geur af te zetten en de nagels te slijpen. Een krabpaal is dus zeer gewenst!

Wat te doen als de kitten wegloopt:

 • Uw kat uit het asiel is door de Stichting reeds voorzien van een chip. Daardoor is hij eenvoudig te identificeren door dierenartsen en dierenambulances.
 • Meld de vermissing gelijk aan de Stichting Dierenhulpverlening Woerden.