De egeltjestijd is duidelijk weer aangebroken

5 oktober 2011

In deze tijd van het jaar krijgen de egels hun jongen en daardoor zijn ze (ook overdag) een stuk actiever. Als u ‘s avonds en ‘s nachts egeltjes ziet lopen dan dienen ze vooral met rust laten te worden. Pak ze niet op of neem ze niet mee. Ook als men overdag een volwassen egel ziet lopen dan moet men die laten zitten.

Een egel rolt zichzelf op bij gevaar en zolang dat gevaar niet weg is beweegt de egel niet. Dat hij dat doet is dus geen teken dat het dier hulp nodig heeft.

Als er een volwassen egel wordt weggehaald dan is er een grote kans dat de jongen in het nest ergens zullen sterven. Alleen als een volwassen egel overdag, na langere tijd echt met rust gelaten te zijn, op een open plek blijft zitten, dan is er iets aan de hand en is hulp nodig.

egeltjeAls er jonge egeltjes overdag rondlopen is er vast een nest dicht bij in de buurt. Meestal kunnen de kleintjes gewoon zelf terugkeren naar het nest. Haalt een kat egeltjes uit een nest dan is het verstandig om de kat een paar daagjes binnen
te houden.

Mocht u een egeltje vinden dat onder de vliegeneitjes zit (witte plakkerige klontjes), dan heeft dit diertje hulp nodig. Als het
egeltje niet grondig wordt schoongemaakt dan worden de vliegeneitjes na twee dagen al maden, en dan is de egel al niet meer te reddden.

In geval van twijfel is overleg met de opvang belangrijk. Voor meer informatie Egelopvang Delft