Chippen

Chippen

Jaarlijks raken er veel huisdieren vermist. Tegelijk worden er ook veel dieren gevonden. Toch vindt niet ieder baasje zijn huisdier terug, en andersom. Een van de oorzaken daarvoor is het ontbreken van een chip. Waarom is chippen zo belangrijk?

Chipplicht

Voor honden geldt in Nederland een chipplicht. Hierdoor kunnen de meeste honden snel weer worden herenigd met hun baasje. Voor katten geldt deze chipplicht nog niet, en dat zien we helaas ook terug in het aantal katten dat bij ons binnenkomt zonder chip. Gelukkig komt daar binnenkort verandering in. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) werkt namelijk aan een landelijke chip- & registratieplicht voor katten

Wist je trouwens dat je bijvoorbeeld ook jouw konijn kunt laten chippen?

Check of jouw dier is gechipt

Twijfel je of jouw huisdier is gechipt? In sommige gevallen is het dier al gechipt bij de fokker of vorige eigenaar. Dit kun je terugvinden in het paspoort of navragen bij de fokker of de vorige eigenaar. Is het dier nog niet gechipt? Laat dit dan zo snel mogelijk doen. Mocht je dier dan bijvoorbeeld weglopen en door anderen worden gevonden, dan kunnen we jullie snel weer met elkaar herenigen. 

Je kunt je dier laten chippen bij de dierenarts. En nu ook via ons. 

Wel gechipt, niet geregistreerd

Je huisdier laten chippen is één. Maar net zo belangrijk is het registreren van de chip. We krijgen namelijk regelmatig een dier binnen dat wél gechipt is, maar waarvan de chip niet (goed) geregistreerd staat. De gegevens van het baasje zijn dan niet zichtbaar of sterk verouderd. Ook dan wordt het voor ons lastig om het baasje te vinden. Vergeet daarom vooral niet om de chip ook te registreren en regelmatig te controleren of je gegevens nog up-to-date zijn. Bijvoorbeeld na een verhuizing of bij een nieuw telefoonnummer. Check je registratie op chipnummer.nl.

Laat je dier door ons chippen

Is jouw huisdier nog niet gechipt? Dan kun je deze nu ook bij ons laten chippen. Iedere maand staan we op een locatie in ons werkgebied klaar om huisdieren te chippen. Je kunt dan jouw huisdier (m.u.v. honden) laten chippen én registreren voor € 15,-. De volledige opbrengst van deze actie gaat naar onze stichting en komt dus ten goede aan de dieren. 

 

Maak vooraf een afspraak

Het chippen en registreren van jouw huisdier neemt maximaal 15 minuten in beslag. Maak vooraf een afspraak via onze website. Zo kunnen we het chippen en registreren van jouw huisdier goed voorbereiden. Voor data en locaties, ga naar onze pagina ‘Laat je huisdier door ons chippen‘.