Jaarlijks raken er veel huisdieren vermist. Tegelijk worden er ook veel dieren gevonden. Toch vindt niet ieder baasje zijn huisdier terug, en andersom. Een van de oorzaken daarvoor is het ontbreken van een chip. Waarom is chippen zo belangrijk?

Wel of geen chipplicht

Sinds april 2013 bestaat er in Nederland een chip- en registratieplicht voor honden. Dit houdt in dat je als baasje verplicht bent om je hond te laten chippen en de chip te registreren. Daarnaast ben je ook verplicht om als baasje de registratiegegevens up-to-date te houden. Bijvoorbeeld na een verhuizing of bij een nieuw telefoonnummer. Voor andere dieren geldt deze plicht nog niet, al wordt hier inmiddels in de politiek gelukkig uitgebreid over gesproken. Ook voor die dieren is chippen én registreren ontzettend belangrijk!

 

Noodzaak van chippen

Komt een dier bij ons binnen, dan controleren we altijd eerst of het dier een chip heeft. Met behulp van deze chip kunnen we de gegevens van het baasje achterhalen en het dier en het baasjes snel weer met elkaar herenigen. Heeft het dier geen chip? Dan wordt het voor ons veel moeilijker om het baasje te vinden. In dat geval vangen wij het dier op in ons asiel en vermelden we hem als gevonden op onze website. Als het baasje zich na die twee weken niet meldt, gaan we op zoek naar een nieuw huisje. 

 

Wel gechipt, niet geregistreerd

Je huisdier laten chippen is één. Maar net zo belangrijk is het registreren van de chip. We krijgen namelijk regelmatig een dier binnen die wél gechipt is, maar waarvan de chip niet (goed) geregistreerd staat. De gegevens van het baasje zijn dan niet zichtbaar of sterk verouderd. Ook dan wordt het voor ons lastig om het baasje alsnog te vinden. Vergeet daarom vooral niet om de chip ook te registreren en je gegevens regelmatig te controleren of deze nog up-to-date zijn. Bijvoorbeeld na een verhuizing of bij een nieuw telefoonnummer.

 

Laat je dier door ons chippen

Is jouw huisdier nog niet gechip? Dan kun je deze nu ook bij ons laten chippen. Iedere maand staan we op een locatie in ons werkgebied klaar om huisdieren te chippen. Je kunt dan jouw huisdier (m.u.v. honden) laten chippen én registreren voor € 15,-. De volledige opbrengst van deze actie gaat naar onze stichting en komt dus ten goede aan de dieren.