Asielkatten krijgen leesvriendjes

Algemeen Dagblad, 22 maart 2014

De katten in dierenasiel Reijerscop in Harmelen kunnen vanaf aanstaand weekend elke veertien dagen genieten van een voorleesbeurt door kinderen.

Kinderen van de basisschool uit groep 5, 6, 7 of 8 kunnen de asielkatten komen voorlezen. Vergelijkbare projecten in Amerika tonen aan dat deze leesbeurten voordelen hebben:

  • kinderen kunnen hiermee hun leesvaardigheid verbeteren;
  • de katten vinden het ritmische geluid van een stem troostend en geruststellend.


Leesvriendjes2

Dieren worden door kinderen ervaren als betrouwbare maatjes die niet oordelen, ze kunnen een kind helpen om zich veilig te voelen en meer zelfvertrouwen op te bouwen. Belangrijkste is dat kinderen plezier hebben in het lezen en op een voor hun prettige wijze veel leeskilometers kunnen maken zonder dat er geoordeeld wordt over hoe ze dat doen. De gezellige kattenkamers in asiel Reijerscop lenen zich er uitstekend voor en de katten zijn gewillige luisteraars die na het lezen ook graag nog een knuffel ontvangen.

Kinderen die aan het project leesvriendjes meedoen ontvangen een stempelkaart. Is de kaart vol, dan ontvangen ze een attentie. Aan het eind van het leesproject kunnen de kinderen een tekening maken over hun ervaring in het voorlezen in het asiel of over hun lievelingsdier. De tekeningen worden dan tentoongesteld in het asiel.

De eerste leesvriendjes starten aanstaande zaterdag 22 maart om 15.00 uur. Om goede begeleiding en privacy te waarborgen is het aantal plekken beperkt. De leesbeurten zijn eens in de 14 dagen op zondagmiddag en kent een cyclus van ongeveer 2 maanden. Daarna kunnen nieuwe kinderen aan het project deelnemen.

Voor meer informatie en aanmelden kan men terecht op de website.

Leesvriendjes3 Leesvriendjes1