Paul rijdt op de dierenambulance

In de Buurt, 5 oktober 2018

Paul rijdt op de dierenambulance in en om Woerden: ‘Álles voor de dieren’

Door Sylvia Vos 5oktober 2018 Paul Gruter dierenambulance
 

Een enorme liefde voor dieren heeft Paul Gruter (56). Zelfs wespen die dreigen te verzuipen in een drankje, redt Paul nog van de verdrinkingsdood. Niet voor niets rijdt hij – inmiddels al zes jaar lang – als vrijwilliger op de Dierenambulance voor Stichting Dierenhulpverlening Woerden. Hij vertelt wat hij daarin allemaal meemaakt.

“Zes jaar geleden werd ik afgekeurd om te werken, omdat ik allerlei rugproblemen heb. Maar ik ga niet thuiszitten, dat verdom ik. Dus ik zocht naar vrijwilligerswerk en kwam toen de oproep tegen voor de dierenambulance.” Zo begint Paul zijn verhaal over hoe hij chauffeur van de dierenambulance werd. En hij liet er bepaald geen gras over groeien. “Ik werd op een woensdag afgekeurd en op maandag begon ik.”

In de avonden

Niet altijd even makkelijk voor iemand die zóveel van dieren houdt als Paul. Want tijdens de diensten op de ambulance wordt hij keer op keer geconfronteerd met dieren die gewond zijn, gedumpt zijn of zelfs mishandeld zijn. Een natuurdocumentaire waarin een leeuw een reebokje grijpt, wil Paul niet kijken. “Dan zap ik weg. Maar als ik ergens kom met de ambulance, dan handel ik gewoon. Kijk, zo’n beestje moet geholpen worden. Maar ’s avonds denk ik er vaak nog wel even aan. Of ik praat er thuis nog even over. Laatst was er een hond aangereden die ik niet meer kon redden, dat is me wel een paar dagen bijgebleven.”

‘ALS IK ZOU KUNNEN, DAN ZOU IK ALLE DIEREN IN HUIS NEMEN’

Ook onderling praten de vrijwilligers Stichting Dierenhulpverlening Woerden soms nog even na bij dat soort gevallen. Want Paul is in goed gezelschap van héél veel anderen. In totaal zijn er 220 vrijwilligers actief voor het Dierenasiel en de Dierenambulance.

24/7

De ambulancediensten wisselt Paul af met nog elf andere chauffeurs. De bedoeling is dat er twee vierentwintiguursdiensten per maand gereden worden. Maar Paul doet er zeker zes, gewoon omdat hij dat zelf graag wil. Net als de andere klusjes die hij doet bij het asiel. Zoals nu de open dag voor de deur staat (die is morgen, zaterdag 6 oktober) een popcornmachine ophalen en het springkussen regelen.

Paul loopt een rondje door het asiel en stopt bij elk hok om de hondjes gedag te zeggen. Foto: indebuurt Woerden

Voor de extra klussen is nu ook weer wat meer tijd, want de hele drukke zomerperiode is weer voorbij, vertelt Paul. “In de zomer is het langer licht, mensen zijn langer buiten, dus ze zien meer. En er worden veel jonge beestjes geboren. Die vliegen ergens tegenaan bijvoorbeeld.” Wat ook bijdraagt aan de drukte tijdens de zomermaanden: “In de zomer worden er veel beesten gedumpt.”

Even slikken

Nog zo’n extra klus: spreekbeurten houden, zoals Paul deze week nog deed bij Inloophuis leven met kanker in Woerden. “De kinderen willen allemaal natuurlijk in de ambulance kijken en zelfs even in de hokken zitten achterin. Kijk maar”, laat Paul een foto zien van kindjes die zichtbaar genieten van deze spannende spreekbeurt. “En aan het einde kreeg ik van die kindjes een zelfgemaakte kikker cadeau, want ze dachten dat ik ook wel een opkikker kon gebruiken. Terwijl zij…” Paul valt even stil en zegt dan: “Ja, dat is dan toch wel even slikken.”

Dankbaarheid en bedreigingen

Zoveel dankbaarheid als Paul en zijn collega-vrijwilligers ontmoeten tijdens de ambulancediensten, zo is er soms ook het tegenovergestelde. “Als we dieren voor de dierenpolitie in beslag moeten nemen, dan komen er ook weleens dreigementen.”

Dierenambulance Paul Gruter Dierenhulpverlening Woerden
Paul laat de hokken zien die achterin de dierenambulance zitten. Foto: indebuurt Woerden

Van alle meldingen die binnenkomen bij Stichting Dierenhulpverlening Woerden loopt het vaker niet goed af dan wel goed. Toch moet Paul er, met al zijn liefde voor dieren, niet aan denken om het werk niet te doen. Want elk dier dat hij wel redt, is er één. “Als ik zou kunnen en ik zou de ruimte hebben, dan zou ik ze ook allemaal in huis nemen. Dan zou ik zelf wel twintig honden hebben.”

Kijk hier voor het artikel op de website van IndeBuurt