Geen ruimte meer voor konijnen!

Algemeen Dagblad, 6 juni 2018

Dierenasiel Reijerscop in Harmelen kampt sinds april met een te grote toestroom van konijnen. Inmiddels is de verzameling gegroeid tot maar liefst tachtig stuks (!) Het aantal konijnen dat momenteel in het asiel verblijft is dusdanig groot dat een van de vrijwilligers zelfs twintig konijnen opvangt in haar eigen huis. Met tachtig konijnen die wachten op een nieuw thuis heeft het asiel noodgedwongen een stop gezet op de opvang van nieuwe konijnen. De vraag naar potentiële baasjes is dus groter dan ooit. 

“Er komen nu meer konijnen binnen dan dat er weggaan, het zit gewoon vol”, aldus Bep van Wijk. Als vrijwilliger voor de stichting vangt zij een groot gedeelte van de konijnen op in haar eigen huis. Dit is gelukkig geen onbekend terrein voor haar. Al voordat het huidige asiel gebouwd werd ving Bep alle konijnen uit de regio op. Nu het asiel de grote toestroom niet meer aankan schiet Bep weer tijdelijk te hulp. “In vergelijking met vroeger valt het aantal konijnen dat ik nu opvang nog wel mee. Het zijn voornamelijk de konijnen die nog niet geplaatst worden omdat ze nog niet gecastreerd zijn, iets mankeren, of een nestje hebben gekregen.”

Afstand
De konijnenhokken in het asiel zijn nooit leeg geweest en in de meeste gevallen zijn het er eerder te veel dan te weinig. “Normaal gesproken is de toestroom van konijnen niet veel groter dan het aantal adopties. Nu er veel meer konijnen binnenkomen dan dat er geadopteerd worden is het aantal konijnen groter dan ooit.” De precieze oorzaak van het grote aanbod konijnen blijft onduidelijk. “Het is moeilijk te zeggen waarom er de afgelopen tijd zoveel konijnen worden binnengebracht. Van de meeste konijnen die we momenteel opvangen is afstand gedaan. Dit was voorheen wel anders. Toen bestond het leeuwendeel uit zwerfdieren.”

Adopteer een konijnenkoppel
Voor de grote groep konijnen zal nu een geschikt thuis moeten worden gevonden. Om impulsaankopen te vermijden benadrukt het asiel een aantal belangrijke zaken: “Denk goed na voordat je een konijn aanschaft. Een konijn heeft verzorging en aandacht nodig en daar gaat tijd in zitten.” Daarnaast plaatst het asiel enkel konijnen in koppels. Het houden van slechts één konijn komt namelijk niet ten goede aan het welzijn van konijnen. “Konijnen zijn van nature groepsdieren. Dit betekent dat een soortgenoot nodig is voor een konijn om gezond en gelukkig te zijn.” De vrijwilligers van Dierenasiel Reijerscop helpen potentiële baasjes graag met het vinden van een geschikt konijnenkoppel en kunnen de nodige tips geven over de verzorging. Dus overweegt u om een konijn aan te schaffen? Denk dan eerst aan het asiel!